Hoofdmenu

MenuClose

Spreekbeurten

Geef je binnenkort een spreekbeurt en wil je die over de Amsterdamse haven houden? Dan vind je hier informatie die je ervoor kunt gebruiken.

Na de Rotterdamse haven is de Amsterdamse haven de belangrijkste haven van Nederland. Er zijn veel bedrijven werkzaam in de haven.

Wil je meer weten over het ontstaan van de haven en waarom de Amsterdamse haven nu nog zo belangrijk is? Bekijk dan het filmpje van DeSpreekbeurt.

Je kunt ook het filmpje van AT5Basta bekijken over het beroep als havenbeambte. Om ervoor te zorgen dat alle boten veilig door de Amsterdamse haven kunnen varen bestaan er speciale patrouilleschepen. Piet en Dennis zijn havenbeambte op zo'n schip en Basta vaart een dagje met ze mee.

Het havenbedrijf heeft een aantal filmpjes gemaakt, om te laten zien wat er zoal gebeurt in de Amsterdamse haven:

Je krijgt een algemene indruk van de haven in de film 'Het ritme van de haven'.

Ook zijn er filmpjes over specifieke onderwerpen:

  Werken in de haven
Altijd al willen weten hoe het is om in de haven te werken? Volg 5 mensen tijdens hun dagelijkse werk in het Amsterdams havengebied.
Cacaohaven
Amsterdam is de grootste cacaohaven ter wereld en cacao is een belangrijk product voor de regio.
Creatieve haven
De Amsterdamse haven is een plek waar ruimte wordt gegeven aan zware industrie én aan de creatieve industrie.
Energiehaven
Amsterdam is een grote energiehaven, in transitie naar duurzame energie.
Cruisehaven
Amsterdam is een grote en belangrijke cruisehaven. Bedrijven in Amsterdam en de regio profiteren van de vele aanlopen door het aanbieden van hun diensten.
Wonen bij de haven
De Amsterdamse haven ligt in een dichtbevolkt stedelijk gebied en is nauw verbonden met haar omgeving.

Wist je dat...

... de Amsterdamse havenregio (de havens van Amsterdam, Beverwijk, Zaandam en Velsen/IJmuiden) 4.700 hectare groot is? Dit is evenveel als 47 vierkante kilometer, iets meer dan de helft van de stad ‘s Hertogenbosch.

... er per jaar er 7.500 zeeschepen en 40.000 binnenvaartschepen in Amsterdam aankomen en vertrekken?

... al die schepen meer dan 98 miljoen ton goederen (ofwel 98 miljard kilo) zoals olie, kolen, vruchtensap, schoenen, fietsen en cacaobonen van en naar de haven vervoeren?

... er ieder jaar 126 zeecruiseschepen en 1.700 riviercruiseschepen naar Amsterdam komen, die meer dan 650.000 passagiers meenemen? De cruisevaart levert de stad veel geld op; de schepen moeten bevoorraad en de passagiers gaan wat drinken, eten, winkelen, bezoeken musea, maken rondvaarten en excursies.

... er veel werk is in de Amsterdamse haven? Wel 67.000 mensen hebben een baan dankzij de Amsterdamse haven.

... in de Amsterdamse haven banen zijn in alle opleidingsniveaus? Bijvoorbeeld kraanmachinist, heftruckchauffeur, loods, bemanningslid op een sleepboot, begeleider van de schepen op de wal en op de gele havenboten, technisch specialist, scheepsagent, controleur, administratief medewerker en logistiek manager.

... er veel groene energie uit afval in de Amsterdamse haven wordt opgewekt? Recycling van organisch afval, zoals frituurvet en etenswaren uit de supermarkt die over de houdbaarheidsdatum zijn, levert groene stroom op voor bijna 15.000 gezinnen in Amsterdam en stadsverwarming voor zo’n 2.000 huishoudens. Met de verbranding van huisvuil en rioolslib wekt het Afval Energie Bedrijf genoeg energie op voor driekwart (zo’n 300.000) van de Amsterdamse huishoudens.

... Amsterdam de grootste cacaohaven ter wereld is? Elk jaar varen zeeschepen 700 tot 800 miljoen kilo cacaobonen naar Amsterdam. Dit is meer dan een zesde van alle cacaobonen in de hele wereld. De meeste cacao komt uit West-Afrika. In grote cacaofabrieken in de Zaanstreek maken ze van de bonen cacaopoeder, cacaomassa en cacaoboter voor chocoladefabrieken in de hele wereld. Omdat cacaoboter smelt bij lichaamstemperatuur, gebruiken ze het ook graag in de farmaceutische en cosmetica-industrie; het is een goed ‘smeermiddel’ voor bijvoorbeeld lippenstift.

... bij Starbucks schepen aankomen met koffiebonen uit zo’n 25 verschillende landen? In de Amsterdamse haven brandt, verpakt en verstuurt Starbucks koffie voor de Starbucks-vestigingen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

... er veel modebedrijven in de Amsterdamse haven zitten? Bijvoorbeeld G-Star, Barts, Sole Technology, North Post, Fuga, Gaastra en Quicksilver.